poniedziałek, 9 maja 2016

Zielono mi, czyli zdrowie na talerzu. :)

Mało kto wie, że zielone warzywa i owoce dostarczają nam zarówno karotenoidy (barwniki żółte i czerwone), jak i chlorofil, który maskuje pozostałe kolory. Chlorofil wspomaga oczyszczanie organizmu tworząc związki z częścią toksyn, unieszkodliwia rakotwórcze cząstki, korzystnie wpływa na odporność, pomaga
w utrzymaniu prawidłowej flory bakteryjnej, ma działanie przeciwutleniające i bakteriobójcze.
Liściaste warzywa  są źródłem luteiny, która przeciwdziała chorobom siatkówki oka.
Kapusta i brokuły są skarbnicą indolo-3-karbinolu, który wykazuje działanie przeciwrakowe. Ogranicza wzrost i namnażania się komórek nowotworowych, stymuluje apoptozę, przyspiesza detoksykację substancji kancerogennych.
Zielone warzywa  i owoce zawierają spore ilości kwasu foliowego - substancji egzogennej, która zalecana jest kobietom planującym zajść w ciążę i wpływa pozytywnie na rozwój układu nerwowego płodu. Folacyna uczestniczy w syntezie serotoniny - hormonu szczęścia i czerwonych krwinek, dlatego zdrowa dieta pozytywnie wpływa na samopoczucie.
Zaleca się szczególnie spożywanie surowych warzyw i owoców, w sałatkach, sokach, koktajlach.

Co wybrać, żeby się nie znudzić ? 

Świeże zielone szparagi
Kupicie je od końca kwietnia do połowy czerwca. Zawierają karoten, luteinę, witaminy C i E. Poprawiają koloryt i jędrność skóry.Duże ilości glutationu - antyoksydant, który opóźnia proces starzenia, jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania i rozmnażania limfocytów
i inulinę - naturalny prebiotyk*, regulujący wypróżnianie, działający korzystnie na układ immunologiczny, który zmniejsza stężenie glukozy we krwi.

*Prebiotyk - składnik pożywienia nie ulegający trawieniu, pobudzający wzrost/aktywność bakterii obecnych w jelicie grubym. 

Jarmuż
Orzechowy smak, mnóstwo witaminy K i C, idealny do koktajli, bogaty w błonnik,

Szpinak

Źródło żelaza ,jodu, witaminy A, C, K, E, B. Jego wadą jest hamowanie wchłaniania wapnia. Według badań jego liście chronią przed miażdżycą, zawierają dużo obniżającego ciśnienie potasu.

Cukinia

Skarbnica witamin z grupy B i karotenu (prowitaminy retinolu), bogata w wapń, żelazo, magnez    i potas, odkwasza organizm, pozytywnie wpływa na proces trawienia.

Sałata
Klasyka, podstawa, ale na pewno nie nuda. Obniża poziom cukru i złego cholesterolu we krwi. Sałata oczyszcza organizm z toksyn, jest moczopędna, bogata w fosfor i wapń, witaminę C i E.

Kiwi
Regularne spożywanie tego owocu wzmacnia odporność, ze względu na dużą zawartość witaminy C działa przeciwzapalnie. Zawarte w kwi związki polifenolowe** wywierają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Ma pozytywny wpływ na perystaltykę jelit i łagodzi objawy astmy.

** Związki polifenolowe - przede wszystkim hamują działanie wolnych rodników.

Ze strony: bodyclean.pl
PS Są niskokaloryczne :)
                                                                                                              Morela692 :)

Bibliografia: ,,Women's health" - maj 2016; poradnikzdrowie.pl; portal,abczdrowie.pl; kuchnia.wp.pl; kobieta.pl; fabrykasily.pl; sante.pl





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz