Wyjaśniając cyfry(1.2) - to oznaczenia wymagań szczegółowych podstawy programowej z biologii. Zaczynamy na poważnie, ale wciąż przyjemnie i z modowymi wstawkami :)
Mój pomysł na blog dopiero się kształtuje, próbuję różnych rzeczy, ale myślę, że w ciąg miesiąca dojdę do czegoś relatywnie stałego. Na pewno biologia będzie wyglądała w ten sposób, chcę przejść przez wszystkie punkty podstawy (ale w interesujący sposób :3), moda... to już kwestia szaleństwa,posty o zdrowiu i żywieniu nachodzą mnie zależnie od humoru, a o filmach mogę odpowiadać, gdy zobaczę coś wartego podzielenia się, bądź wymagającego ostrzeżenia (#wszystkogra). Blog nie będzie typowo naukowy i typowo modowy, chcę zostać przy pierwotnym pomyślę i prezentować mój BIOLOGICZNY LIFE-STYLE pełen sukienek. :)
Przed biologią wstawiam jeszcze wczorajszy outfit, bo jakoś mi umknął.
Sukienka i narzutka - Reserved, kupiłam ostatnio z przeceny. Sukienka to imitacja skóry z wycięciem na plecach, a narzutka to wariant dopełniający wiele stylizacji. Mam zamiar wykorzystać ją jako kurtkę na ciepłe poranki. Za obie rzeczy zapłaciłam lekko ponad 100, dlatego myślę że warto. :)
Sukienka 49,99 zł klik :)Narzutka link :)
Dzisiaj mało kolorowo, prosto i nieodpowiednio do temperatury. Chyba świętuję dziś pożegnanie z czernią do września... :)
Spódnica : Tally Weil
Bluzka: Second-hand - New Look
Bransoletki: SINSAY
catherine-beauty.blogspot.com |
Teraz nadszedł czas węglowodanów :)
1.Węglowodany dzielimy na:
MONOSACHARYDY
- triozy (aldehyd glicerynowy),
- pentozy (aldozy - deoksryboza i ryboza, oraz ketozy - rybuloza),
- heksozy (aldozy - glukoza i galaktoza, oraz ketozy - fruktoza)
DISACHARYDY
- laktoza (glukoza + galaktoza),
- maltoza (glukoza + glukoza),
- celobioza (glukoza + glukoza),
- sacharoza (glukoza +fruktoza)
POLISACHARYDY
- skrobia i glikogen, złożone z dwóch rodzajów łańcuchów - amylozy i amylopektyny, monomerami cząsteczki glukozy.
- celuloza i dekstran, monomerami są cząsteczki glukozy.
- inulina, monomerami są cząsteczki fruktozy.
POCHODNE CUKRÓW (grupy hydroksylowe monosacharydów zostały zastąpione przez inne grupy)
- chityna, monomerami są cząsteczki glukozoaminy,
- pektyna, monomerami są cząsteczki utlenionej galaktozy,
- heparyna, monomerami są reszty aminowe i kwasy uronowe
2.Wzory strukturalne
Wymagane: glukoza, fruktoza, galaktoza, ryboza, deoksyryboza,sacharoza, laktoza, maltoza, skrobia, glikogen, celuloza.
Nie czuję się na tyle kompetentna, żeby je teraz tutaj wstawić :). Nie zauważę błędu w wodorach/tlenach i źle przekażę wiedzę :p
3. Funkcje cukrów:
- Energetyczne
Są podstawowymi substratami utleniania biologicznego w komórce.
- Strukturalne
Ułożenie cząsteczek glukozy w celulozie na przemian raz jedną, raz drugą płaszczyzną do góry pozwala na powstanie makrocząsteczek o wydłużonym kształcie. Dzięki temu liczne wiązania wodorowe zwiększają wytrzymałość.
- Zapasowe i transportowe
Forma transportowa: rośliny - sacharoza; zwierzęta - glukoza.
Forma zapasowa: rośliny - skrobia/inulina; zwierzęta - glikogen
- Heparyna - działanie antykoagulacyjne, przeciwdziała krzepnięciu krwi.
Jeżeli chodzi o zdrową dietę mówi się, że węglowodany powinny stanowić ok.60% posiłków, ja stosuję dietę 50%, ale obie są korzystne dla organizmu.
Podział dietetyczny węglowodanów:
1) Węglowodany przyswajalne - stanowią one realne źródło energii i są potoczne nazywane właśnie cukrami; należą do nich: glukoza, fruktoza, sacharoza, maltoza, laktoza, skrobia, glikogen.
2) Węglowodany nieprzyswajalne (błonnik pokarmowy, włókno pokarmowe) – nie są w umysłach konsumentów wiązane z cukrami; nie są wykorzystywane w organizmie, a jedynie swobodnie przechodzą pasaż przez przewód pokarmowy i zostają w całości wydalone; należą do nich: celuloza, hemiceluloza, pektyny.
Bibliografia: punktzdrowia.pl; ,,biolofia od A do Z", ,,Trening przed maturą - biologia, komórka"
2) Węglowodany nieprzyswajalne (błonnik pokarmowy, włókno pokarmowe) – nie są w umysłach konsumentów wiązane z cukrami; nie są wykorzystywane w organizmie, a jedynie swobodnie przechodzą pasaż przez przewód pokarmowy i zostają w całości wydalone; należą do nich: celuloza, hemiceluloza, pektyny.
Bibliografia: punktzdrowia.pl; ,,biolofia od A do Z", ,,Trening przed maturą - biologia, komórka"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz