sobota, 28 maja 2016

2.1 Budowa komórek. Porównanie komórek prokartiotycznych i eukariotycznych

Komórka - to najmniejsza jednostka strukturalna organizmu, zdolna do wykonywania czynności życiowych. Może stanowić jeden organizm lub budować ciała.
Ze względu na występowanie jądra komórkowego dzielimy ją na eukariotyczną i prokariotyczną.

Charakterystyczne cechy komórek:
- błony komórkowe
- zdolność do przekształcania energii
- obecność informacji genetycznej
- rybosomy
- cytoplazma wypełniająca wnętrze.

Dlaczego komórki są małe?

Chodzi o korzystny stosunek powierzchni do objętości, im większa powierzchnia do objętości tym komórka może otrzymywać więcej potrzebnych jej substancji.

Komórka prokariotyczna

- Komórki bakterii.
- Funkcje jądra pełni NUKLEOID , czyli nieograniczony błoną obszar cytoplazmy z kolistą cząsteczką DNA = genoforem.
- Obecne plazmidy, małe koliste cząsteczki DNA, błona komórkowa, u większości także ściana komórkowa (główny skł. MUREINA).
-Rybosomy 70 S

Komórka eukariotyczna
- Posiada jądro komórkowe
- Cytoplazma = cytozol + organelle komórkowe ( mitochondria, ER, rybosomy, aparaty Golgiego...)
- Błona komórkowa zawiera cholesterol.
Rybosomy 80 S (mitochondrialne i chloroplastowe 70S)




















Komórka roślinna:
- Wakuole powstają w miarę dojrzewania komórek. Drobne mogą zlewać się w jedną dużą. Otoczone TONOPLASTEM (błoną).
- Ściana komórkowa zbudowana z celulozy i pektyn.
- Plastydy, najbardziej charakterystyczne elementy strukturalne cytozolu.
- chloroplasty
- plazmodesma

Komórka zwierzęca:
- brak ściany komórkowej
- lizosomy
- centrosom

Komórka grzybów:
- Ściana komórkowa zbudowana z chityny.

slideshare.net

Dr hab. n. med. Danuta Kosik-Bogacka, mailgrupowy.pl




















slideplayer.pl

Teraz zajmiemy się opisem każdego elementu. :) 
                                                                                                                          BioLoszka :)

Bibliografia: Trening przed maturą, B.Bukała - komórka; ,,Biologia na czasie 1", Biologia - Campbell, Reece.

wtorek, 24 maja 2016

1.4 Białka

Białka to polimery aminokwasów.

AMINOKWASY - monomery, zawierają dwie grupy funkcyjne: aminową i karboksylową.
Wszystkie składają się z C, O, H, N. W metioninie, cysteinie, cystynie obecne są także atomy siarki.
20 standardowych aminokwasów różni się strukturą łańcucha bocznego.
aminokwas - e-biolog.pl

Kiedy pomiędzy grupą aminową i karboksylową stworzy się wiązanie peptydowe powstaje PEPTYD.

Białka przyjmują konkretne konformacje przestrzenne.

1. Struktura pierwotna, pierwszorzędowa.
Sekwencja aminokwasów, łańcuch prosty.

2. Struktura drugorzędowa, wtórna.
Powstaje kiedy aminokwasy zaczną ze sobą oddziaływać. Podtrzymują ją wiązania wodorowe. Są dwie formy, alfa prawoskrętna helisa i beta harmonijka.

3. Struktura trzeciorzędowa, wtórna
Podczas przyciągania między grupami bocznymi aminokwasów powstaje silne skręcenie i wygięcie. (przestrzeń białkowa)

4. Struktura czwartorzędowa, wtórna.
Połączenie kilku polipeptydowych przestrzeni.

Denaturacja to nieodwracalny proces, który polega na zniszczeniu wtórnej struktury.

Możemy podzielić je na:
fibrynalne - wydłużone włókna nierozpuszczalne w wodzie,
globularne - kształt kuli, rozpuszczalne w wodzie.

Inny podział to:

1.Białka proste:

a) włókienkowe
- keratyny (włosy, paznokcie, kopyta)
- kolageny (słabo rozpuszczalne w zimnej wodzie)
- fibrynogen (obecny w osoczu)
- fibroina (naturalny jedwab)
- elastyna (ścięgna, wiązadła, ściany naczyń krwionośnych)
b) albuminy
- składniki płynów ustrojowych  i tkanek stałych
- rozpuszczalne w wodzie
c) globuliny
- dobrze rozpuszczalne w roztworze soli fizjologicznej
d) miozyna i aktyna
- umożliwiają skurcz mięśni

2.Białka złożone:

a) chromoproteiny
- hemoglobina (transport tlenu)
- mioglobina (magazynują tlen w mięśniach)
- cytochrom c (przenosi elektrony w łańcuchu oddechowym)
- katalaza (enzym rozkładający H2O2)
b) glikoproteiny
- glukoamylaza
- pektynaza
- mucyna
c) nukleoproteiny
- histony (budują chromatynę jądrową)
d) lipoproteiny
-zawierają tłuszcze
- funkcja transportowa
- wchodzą w skład błon biologicznych
e) metaloproteiny
-ferrytyna

FUNKCJE BIAŁEK

1. Strukturalna - budują organelle komórkowe, błony, chromatynę jądrową, cytoplazmę. Wchodzą w skład tkanek, utrzymywanie kształtu komórki (tubulina)
2. Zapasowa - mioglobina
3. Regulacyjna - hormony białkowe, enzymy komórkowe.
4. Transportowa - hemoglobina, białka błonowe.
5. Odpornościowa
6. Lokomotoryczna - kurczliwość białek w mięśniach
7. energetyczna - w razie braku cukrów i tłuszczów

Białka:
- Pełnowartościowe mają wszystkie aminokwasy egzogenne, są to produkty pochodzenia zwierzęcego.
- Niepełnowartościowe są pochodzenia roślinnego.

magazyndietetyka.pl


Produkty Wysokobiałkowe:
ilość białka w 100 g produktu
1. Soja 34,9 g
2. Orzeszki ziemne 26 g
3. orzechy arachidowe 25,7 g
4. Soczewica 25 g
5. Pestki dyni 24,5 g
6. Groch 23,8 g
7. Ziarna słonecznika 22,5 g
8. Tuńczyk 22 g
9. Fasola biała 21,4 g
10. Pierś indyka 21,3 g
11. Schab wieprzowy 21 g
12. Pistacje 20,8 g
13. Polędwica wołowa 20,1 g
14. Migdały 20 g
15. Łosoś 19,9 g
16. Ser twarogowy chudy 19,8 g
17. Śledź 19,8 g
18. Indyk - udo 19,5 g
19. Pierś kurczaka 19,3 g
20. Wątroba cielęca 19,2 g

Bibliografia: biologia.net.pl; ofeminin.pl, ,,Biologia na czasie", notatki z lekcji, e-biolog.pl
                                                                                                                                         
 Bioloszka :)

niedziela, 22 maja 2016

1.3 Lipidy

LIPIDY 
ebiolog.pl

Charakterystyka ogólna: 
- niepolarne = nie rozpuszczają się w wodzie
- gęstość mniejsza od gęstości wody = utrzymują się na jej powierzchni
- najbardziej skoncentrowane źródło energii 1g = 9,4 kcal
- wchodzą w skład błon komórkowych
- tłuszcz = źródło wody metabolicznej

softimed.pl




Podział ze względu na budowę cząsteczki:
1. Lipidy proste

- estry alkoholu (najczęściej glicerol) i wyższych kwasów tłuszczowych
- konsystencja: stała lub płynna
- bogatoenergetyczne
- f. termoizolacyjna
- Tłuszcze właściwe, estry wyższych kwasów tłuszczowych i glicerolu,
- Woski = lipidy proste, zamiast glicerolu złożony alkohol. Pokrywają powierzchnię liści i owoców wielu roślin = ochrona przed nadmiernym parowaniem.

2. Lipidy złożone
- ważny materiał budulcowy (przede wszystkim błon biologicznych)
- W skład wchodzą dodatkowe związki, np. kwas fosforowy(V) w fosfolipidach, czy cukry w  glikolipidach.
-Fosfolipidy, charakter AMFIPATYCZNY mają koniec polarny - hydrofilowy, i niepolarny - hydrofobowy.

e-biotechnologia.pl

3. Lipidy izoprenowe
- Produkty polimeryzacji izoprenu.
- Najważniejsza grupa to steroidy, np. cholesterol (HDL - ok; LDL - zły) , który jest substancją wyjściową do syntezy: kwasów żółciowych, hormonów steroidowych, witaminy D.
- Inna grupa - karotenoidy

O wartości odżywczej lipidów decyduje zawartość NNKT ( nienasyconych  kwasów tłuszczowych )= kwas linolenowy, arachidowy. Bogate: ryby morskie, oleje roślinne

Bibliografia: ,,Biologia na czasie", Biologia Campbella, Trening przed maturą - B. Bukała

Do matury z biologii powinien wystarczyć taki materiał. Miałam plan an coś ambitniejszego i spokojny weekend ale skończyłam na urodzinach. Zaglądajcie, bo w ciągu najbliższych dni, pojawi się wiosenny post! :)


                                                                                                                BioLoszka :)

czwartek, 19 maja 2016

1.2 - WĘGLOWODANY

Tym, którzy nie zauważyli chciałabym powiedzieć, że posty mają etykiety. Jeśli ktoś chce widzieć tylko te o tematyce biologicznej/modowej... wystarczy wybrać dane słowo i unikacie oglądania innych.
Wyjaśniając cyfry(1.2) - to oznaczenia wymagań szczegółowych podstawy programowej z biologii. Zaczynamy na poważnie, ale wciąż przyjemnie i z modowymi wstawkami :)
Mój pomysł na blog dopiero się kształtuje, próbuję różnych rzeczy, ale myślę, że w ciąg miesiąca dojdę do czegoś relatywnie stałego. Na pewno biologia będzie wyglądała w ten sposób, chcę przejść przez wszystkie punkty podstawy (ale w interesujący sposób :3), moda... to już kwestia szaleństwa,posty o zdrowiu i żywieniu nachodzą mnie zależnie od humoru, a o filmach mogę odpowiadać, gdy zobaczę coś wartego podzielenia się, bądź wymagającego ostrzeżenia (#wszystkogra). Blog nie będzie typowo naukowy i typowo modowy, chcę zostać przy pierwotnym pomyślę i prezentować mój BIOLOGICZNY LIFE-STYLE pełen sukienek. :)

Przed biologią wstawiam jeszcze wczorajszy outfit,  bo jakoś mi umknął.

Sukienka i narzutka -  Reserved, kupiłam ostatnio z przeceny. Sukienka to imitacja skóry z wycięciem na plecach, a narzutka to wariant dopełniający wiele stylizacji. Mam zamiar wykorzystać ją jako kurtkę na ciepłe poranki.  Za obie rzeczy zapłaciłam lekko ponad 100, dlatego myślę że warto.  :)
Sukienka 49,99 zł klik :)
Narzutka link :)



Dzisiaj mało kolorowo, prosto i nieodpowiednio do temperatury. Chyba świętuję dziś pożegnanie z czernią do  września...  :)
Spódnica : Tally Weil
Bluzka: Second-hand -  New Look
Bransoletki: SINSAY
catherine-beauty.blogspot.com
Lakier: Eveline


Teraz nadszedł czas węglowodanów :)

1.Węglowodany dzielimy na:

MONOSACHARYDY
- triozy (aldehyd glicerynowy),
- pentozy (aldozy - deoksryboza i ryboza, oraz ketozy - rybuloza),
- heksozy (aldozy - glukoza i galaktoza, oraz ketozy - fruktoza)

DISACHARYDY
- laktoza (glukoza + galaktoza),
- maltoza (glukoza + glukoza),
- celobioza (glukoza + glukoza),
- sacharoza (glukoza +fruktoza)

POLISACHARYDY
- skrobia i glikogen, złożone z dwóch rodzajów łańcuchów - amylozy i amylopektyny, monomerami cząsteczki glukozy.
- celuloza i dekstran, monomerami są cząsteczki glukozy.
- inulina, monomerami są cząsteczki fruktozy.

POCHODNE CUKRÓW (grupy hydroksylowe monosacharydów zostały zastąpione przez inne grupy)
- chityna, monomerami są cząsteczki glukozoaminy,
- pektyna, monomerami są cząsteczki utlenionej galaktozy,
- heparyna, monomerami są reszty aminowe i kwasy uronowe

2.Wzory strukturalne
Wymagane: glukoza, fruktoza, galaktoza, ryboza, deoksyryboza,sacharoza, laktoza, maltoza, skrobia, glikogen, celuloza.
Nie czuję się na tyle kompetentna, żeby je teraz tutaj wstawić :). Nie zauważę błędu w wodorach/tlenach i źle przekażę wiedzę :p

3. Funkcje cukrów:
- Energetyczne
Są podstawowymi substratami utleniania biologicznego w komórce.
- Strukturalne
Ułożenie cząsteczek glukozy w celulozie na przemian raz jedną, raz drugą płaszczyzną do góry pozwala na powstanie makrocząsteczek o wydłużonym kształcie. Dzięki temu liczne wiązania wodorowe zwiększają wytrzymałość.
- Zapasowe i transportowe
Forma transportowa: rośliny - sacharoza; zwierzęta - glukoza.
Forma zapasowa: rośliny - skrobia/inulina; zwierzęta - glikogen
- Heparyna - działanie antykoagulacyjne, przeciwdziała krzepnięciu krwi.

Jeżeli chodzi o zdrową dietę mówi się, że węglowodany powinny stanowić ok.60% posiłków, ja stosuję dietę 50%, ale obie są korzystne dla organizmu.

Podział dietetyczny węglowodanów:

1) Węglowodany przyswajalne - stanowią one realne źródło energii i są potoczne nazywane właśnie cukrami; należą do nich: glukoza, fruktoza, sacharoza, maltoza, laktoza, skrobia, glikogen.
2) Węglowodany nieprzyswajalne (błonnik pokarmowy, włókno pokarmowe) – nie są w umysłach konsumentów wiązane z cukrami; nie są wykorzystywane w organizmie, a jedynie swobodnie przechodzą pasaż przez przewód pokarmowy i zostają w całości wydalone; należą do nich: celuloza, hemiceluloza, pektyny.

Bibliografia: punktzdrowia.pl; ,,biolofia od A do Z", ,,Trening przed maturą - biologia, komórka" 


piątek, 13 maja 2016

Protisty grzybopodobne

podobne do grzybów bo:
- nitkowata budowa ciała
- z reguły saprofityczny sposób odżywiania

Różnią się od grzybów:
- budową strzępek
- składem chemicznym ściany komórkowej (celuloza)

Śluzowce
- Wytwarzają śluźnię, wielojądrową masę cytoplazmy, która porusza się ruchem ameboidalnym - brak ściany komórkowej.
- Żyją w pniach martwych drzew, lub ściółce leśnej.
- W korzystnych warunkach plazmodium wytwarzają owocowania, wypełnione zarodnikami (haploidalnymi, mejoza przed wytworzeniem), które zależnie od środowiska wytwarzają komórki pełzakowate, lub ruchliwe pływki. Po połączeniu gamety dają diploidalną zygotę, która dzieli mitotycznie jądro tworząc śluźnię.
wigry.ogr.pl

myxomycetes.wolf-5.cyberdusk.pl

Lęgniowce
- Zwykle organizmy wodne.
- Grzybnia zbudowana z wielojądrowych strzępek.
- Ściany komórkowe mogą być celulozowe lub/i chitynowe.
-  Celulozowe ściany oddzielają gemetangia od grzybni wegetatywnej, która nie bierze udziału w rozmnażaniu i zawiera jądro 2n. Mejoza zachodzi podczas wytwarzania gametangiów.
- Rozmnażania bezpłciowe: pływki, zoospory
- Przedstawiciele: roztoczki, fitoftory
- Wspólną cechą ich i grzybów jest wytwarzanie wegetatywnej grzybni, która przerasta podłoże, rozkłada je i pobiera potrzebne sobie składniki odżywcze. 



wikipedia.pl

                                                                                                                          BioLoszka :)

bilbiografia: ,,Trening przed maturą, bakterie rośliny grzyby" - OMEGA B. Bukała; ebiologia.pl

środa, 11 maja 2016

Protisty roślinopodobne

1. Budowa
- Chloroplasty (efekt endosymbiozy* wtórnej)
- Celulozowa ściana komórkowa.
- Ciało ma postać plechy.
* Endosymbioza to zjawisko wchłonięcia pewnego organizmu i nie strawienia go, ale wbudowania we własne struktury.


2.Odżywianie
- Autotroficzne, przeprowadzają fotosyntezę (posiadają chlorofil i barwniki karotenoidowe).

3.Okrzemki
- Inkrustacja** ściany komórkowej krzemionką.
- Producenci tlenu,
- Ściana komórkowa to wieczko i denko, przy podziale okrzemki zawsze dobudowują denko, co powoduje zmniejszanie ściany komórkowej u części osobników. Po pewnym czasie zrzucają denko i wieczko i przechodzą mejozę, tworzy się zygota, która buduje ścianę komórkową pierwotnej wielkości.
** Inkrustacja - proces odkładnia się substancji wewnątrz ściany komórkowej.

4.Brunatnice
- Największe protisty.
- Mają cykl komórkowy.
- W błonie komórkowej algina - polisacharyd wykorzystywany do produkcji lodów/kosmetyków.
- Substancją zapasową jest lamiryna.
- Plecha jest diploidalna, mejoza przed wytworzeniem gamet.

Przemiana pokoleń
- IZOMORFICZNA (gametofit i sporofit identyczne kształtem)
- Gamety powstają w wyniku mitozy,wyjątek morszczyn

Morszczyn - wikipedia.pl


- TYPY ZAPŁODNIENIA
izogamia
heterogamia
oogamia
Tendencja do oogamii, by komórki jajowe miały materiał zapasowy.


sciaga.onet.pl
5. Tobołki
- Głównie bruzdnice.
- Ściany komórkowe wysycone krzemionką
- Bruzdnice posiadają dwie prostopadłe bruzdy posiadające wici umożliwiające ruch.
- Wydzielają toksyny

6. Eugleny
- Jądro diploidalne.
- Brak procesów płciowych.
- Pokrycie pellikulą
- Główny przedstawiciel to euglena zielona, która posiada plamkę czerwoną oczną umożliwiającą orientację przestrzenną w wodzie - nakierowywanie w kierunki światła.



Bibliografia: notatki własne, ,,Biologia na czasie 1" - nowa era, ebiologia.pl
                                                                                                                                                       Morela692 :)

poniedziałek, 9 maja 2016

Zielono mi, czyli zdrowie na talerzu. :)

Mało kto wie, że zielone warzywa i owoce dostarczają nam zarówno karotenoidy (barwniki żółte i czerwone), jak i chlorofil, który maskuje pozostałe kolory. Chlorofil wspomaga oczyszczanie organizmu tworząc związki z częścią toksyn, unieszkodliwia rakotwórcze cząstki, korzystnie wpływa na odporność, pomaga
w utrzymaniu prawidłowej flory bakteryjnej, ma działanie przeciwutleniające i bakteriobójcze.
Liściaste warzywa  są źródłem luteiny, która przeciwdziała chorobom siatkówki oka.
Kapusta i brokuły są skarbnicą indolo-3-karbinolu, który wykazuje działanie przeciwrakowe. Ogranicza wzrost i namnażania się komórek nowotworowych, stymuluje apoptozę, przyspiesza detoksykację substancji kancerogennych.
Zielone warzywa  i owoce zawierają spore ilości kwasu foliowego - substancji egzogennej, która zalecana jest kobietom planującym zajść w ciążę i wpływa pozytywnie na rozwój układu nerwowego płodu. Folacyna uczestniczy w syntezie serotoniny - hormonu szczęścia i czerwonych krwinek, dlatego zdrowa dieta pozytywnie wpływa na samopoczucie.
Zaleca się szczególnie spożywanie surowych warzyw i owoców, w sałatkach, sokach, koktajlach.

Co wybrać, żeby się nie znudzić ? 

Świeże zielone szparagi
Kupicie je od końca kwietnia do połowy czerwca. Zawierają karoten, luteinę, witaminy C i E. Poprawiają koloryt i jędrność skóry.Duże ilości glutationu - antyoksydant, który opóźnia proces starzenia, jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania i rozmnażania limfocytów
i inulinę - naturalny prebiotyk*, regulujący wypróżnianie, działający korzystnie na układ immunologiczny, który zmniejsza stężenie glukozy we krwi.

*Prebiotyk - składnik pożywienia nie ulegający trawieniu, pobudzający wzrost/aktywność bakterii obecnych w jelicie grubym. 

Jarmuż
Orzechowy smak, mnóstwo witaminy K i C, idealny do koktajli, bogaty w błonnik,

Szpinak

Źródło żelaza ,jodu, witaminy A, C, K, E, B. Jego wadą jest hamowanie wchłaniania wapnia. Według badań jego liście chronią przed miażdżycą, zawierają dużo obniżającego ciśnienie potasu.

Cukinia

Skarbnica witamin z grupy B i karotenu (prowitaminy retinolu), bogata w wapń, żelazo, magnez    i potas, odkwasza organizm, pozytywnie wpływa na proces trawienia.

Sałata
Klasyka, podstawa, ale na pewno nie nuda. Obniża poziom cukru i złego cholesterolu we krwi. Sałata oczyszcza organizm z toksyn, jest moczopędna, bogata w fosfor i wapń, witaminę C i E.

Kiwi
Regularne spożywanie tego owocu wzmacnia odporność, ze względu na dużą zawartość witaminy C działa przeciwzapalnie. Zawarte w kwi związki polifenolowe** wywierają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Ma pozytywny wpływ na perystaltykę jelit i łagodzi objawy astmy.

** Związki polifenolowe - przede wszystkim hamują działanie wolnych rodników.

Ze strony: bodyclean.pl
PS Są niskokaloryczne :)
                                                                                                              Morela692 :)

Bibliografia: ,,Women's health" - maj 2016; poradnikzdrowie.pl; portal,abczdrowie.pl; kuchnia.wp.pl; kobieta.pl; fabrykasily.pl; sante.pl





sobota, 7 maja 2016

Protisty zwierzęce cz. II

PRZEDSTAWICIELE
Ameba 
Ciekawostka :)  Istnieje gatunek, Naegleria fowleri, który jest określany jako mózgożerny. Rozwija się on w zanieczyszczonych zbiornikach słodkiej wody. Do zakażenia dochodzi przez nos, ameba żywi się tkanką mózgową. Ofiara umiera po ok. 5 dniach. 


Pełzak czerwonki
  
Ze strony www.pasozyty.com :)
  

  Zarażenie wywołują cysty na owocach, bądź innych środkach         spożywczych. Pasożyt żywi się pochłoniętymi
  krwinkami czerwonymi i fragmentami innych komórek 
  żywiciela. Występuje  w dwóch formach: minuta - żyje w jelitach   i tam się dzieli, w kale występują cysty; magna - wydziela              enzymy proteolityczne, wyżera śluzówkę, wywołuje 
  krwawe biegunki. 




Psalmodium vivax - Zarodziec malarii

Żywiciel pośredni - człowiek, stadia inwazyjne zostają przekazane przez komara, który wkuwa się, wraz z enzymami znieczulającymi. Haploidalne sporozoity trafiają do wątroby, ewentualnie do śledziony/trzustki i tam się namnażają. Schizogonia* egzoerytrocytalne - ich jądro się dzieli i rozpada, powstają merozoity. Następuje schiozogonia erytrocytalna, krwinki czerwone się rozpadają, człowiek ma wysoką gorączkę - atak malarii, makro i mikro gamety są zasysane przez komara - żywiciela ostatecznego. W jego organizmie powstaje zygota (diploidalna), następuje mejoza i powstają sprozoity. Warto tutaj przypomnieć, że Warto tutaj przypomnieć, że żywiciel pośredni to taki, w którym następuje rozmnażanie bezpłciowe,a ostateczny, taki, w którego organizmie pasożyty rozmnażają się płciowo.*Schizogonia - typ rozmnażania bezpłciowego niektórych pierwotniaków.


Rzęsistek pochwowy

Zarażamy się drogą płciową. Jest to pierwotniak, który nie ma mitochondriów. 











   
Obrazek pochodzi ze strony pasozyty.ogr.pl



Świdrowiec gambijski    

Bytuje w jelitach bezkręgowców, krwi kręgowców i w mleczku roślin kauczukowych. Przenosi go np. mucha tse-tse, wywołuje 
u człowieka śpiączkę afrykańską, przebiega 
w dwóch fazach:
 I - okres przebywania pasożyta w osoczu; charakteryzuje się nieregularną wysoką gorączką, dreszczami, bólami głowy, powiększeniem węzłów limfatycznych i śledziony;

 II - okres występowania świdrowca w płynie mózgowo-rdzeniowym; występują wówczas zaburzenia psychiczne, stany pobudzenia i śpiączki prowadzące do ogólnego wyniszczenia organizmu i śmierci.          

Bibliografia: Notatki własne, ,,Biologia - Campbell, Reece", ,,Materiały do ćwiczeń z parazytologii" - Uniwersytet Medyczny w Łodzi, www.pasozyty.ogr.pl,  www. pasozyty.com 

                                                                                                                                                                                                                                                                                             Morela692 :)

           

piątek, 6 maja 2016

Witaminowy HIT :)

Rano przywitało mnie słoneczko,
w powietrzu czuć lato, każdy chce dobrze wyglądać i tryskać zdrowiem.
Stąd pomysł na dzisiejszy post, WITAMINY. Temat, który może pojawić się na maturze,
przyjemny, uświadamiający, dający inspiracje.





ADEK  - Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

Chcąc zwiększyć przyswajalność tych witamin, warto łączyć produkty bogate w te substancje ze zdrowymi tłuszczami zawartymi np. w orzechach.


Witamina A


- Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie nabłonków i gruczołów, prawidłowe widzenie, wzrost kości i szkliwa.
AWITAMINOZA - kurza ślepota=ślepota zmierzchowa, suchość spojówki i rogówki, łuszczenie skóry.
HIPERWITAMINOZA - demineralizacja kości,owrzodzenie skóry, zaburzenie pracy serca i nerek

Retinol powstaje z prowitaminy, czyli karotenu, który zawierają marchewki - polski i tani produkt, który można wykorzystać do soków, koktajli, sałatek. Wielu dietetyków poleca zastępowanie przekąsek surowymi marchewkami pokrojonymi w słupki.
Kolejnym warzywem bogatym w witaminę A jest pietruszka. Proponuje wam koktajl z natki pietruszki, pomarańczy i grejpfruta, lub jabłka.


Witamina D 


- Wzmaga wchłanianie wapnia i fosforu i wpływa na odkładanie się tych pierwiastków w kościach i zębach.
AWITAMINOZA - krzywica  u dzieci, osteoporoza u dorosłych
HIPERWITAMINOZA - nudności, bóle głowy, odkładanie się wapnia

Witamina D powstaje pod wpływem UV z prowitaminy, dlatego w naszym klimacie w okresie jesienno-zimowym osobom nie przebywającym na słońcu zaleca się suplementacje. Najlepiej skonsultować to z lekarzem, by być pewnym, że sobie nie szkodzimy. Na szczęście mamy lato, więc chwilowo nie trzeba się martwić. :)

Najwięcej witaminy D zawierają tłuste ryby morskie (węgorz, łosoś). Spore ilości zawiera też makrela, jaja i mleko.


Witamina E 


- Jest antyutleniaczem, wzmacnia ściany naczyń i gwarantuje prawidłową pracę mięśni.
AWITAMINOZA - podatność na czynniki rakotwórcze, osłabienie i zanik mięśni, niedokrwistość.
HIPERWITAMINOZA - zmęczeniu, bóle głowy, osłabienie mięśni

Źródło to oleje roślinne, seler naciowy i kiełki.
Spore ilości witaminy E zawiera także obecny hit żywieniowy, czyli szałwia hiszpańska - chia.
Nasiona są bogate w witaminę E, B1 i B3, oraz w kwasy tłuszczowe Omega 3 i Omega 6. Polecam je na śniadanie, szczególnie ugotowane na mleku kokosowym.


Witamina K 


- Gwarantuje prawidłowy proces krzepnięcia.
AWITAMINOZA - krwawienie z nosa, dziąseł i jelit, długi czas wytwarzania skrzepu
HIPERWITAMINOZA - rozpad krwinek czerwonych

Witaminę K zawiera jarmuż, który przeżywa ostatnio swoją "drugą młodość", prażony, duszony, bądź surowy w koktajlu, prosty, dostępny, smaczny.

Witaminy rozpuszczalne w wodzie, B, PP, H, C



Witamina B1

- Zapewnia właściwe funkcjonowanie układu nerwowego, wpływa na metabolizm węglowodanów i tłuszczów.
AWITAMINOZA - choroba beri-beri

Witaminę tę zawierają otręby, kasza jaglana, rośliny strączkowe, burak, pieczywo pełnoziarniste

Jednym z moich ulubionych śniadań jest  jaglanka kokosowa, czyli kasza ugotowana na mleku krowim z dodatkiem wiórek kokosowych, bądź na mleku koksowym.


Witamina B2


- Ma rolę w syntezie hemoglobiny i jest składnikiem FAD
AWITAMINOZA - zajady, stany zapalne skóry i błoń śluzowych

Ryboflawinę znajdziemy w wątrobie, dziczyźnie i jajach.


Niacyna - witamina PP


- Jest składnikiem NADH i NADPH, odgrywa rolę we właściwym funkcjonowaniu układu pokarmowego i nerwowego.
AWITAMINOZA - pelagra, czyli biegunki, oraz zaczerwienie i pękanie skóry

Główne źródło to orzeszki ziemne i otręby pszenne.


Witamina B6


- Jest niezbędna do syntezy hemu, gwarantuje zaopatrywanie komórki w glukozę.
AWITAMINOZA - depresja i objawy anemii

Znajduje się w czerwonej papryce i kaszy gryczanej. 


Witamina H - biotyna


- Wpływa na prawidłowy stan skóry i włosów, chroni przed łojotokiem.
AWITAMINOZA - zmiany skórne, wypadanie włosów.

Występuje w żółtku jaj, grochu, drożdżach i otrębach.


Witamina C


- Jest antyutleniaczem, ułatwia wchłanianie żelaza, zwiększa odporność.
AWITAMINOZA - szkorbut, czyli owrzodzenie i krwawienie dziąseł, wypadanie zębów, niska odporność.

Źródłem kwasu askorbinowego są warzywa kapustne, czarna porzeczka, dzika róża i cytryny, Także latem nie rozstajemy się z wodą z sokiem świeżej cytryny. :)


Smacznie i zdrowo(prawie :) ), czyli koktajl truskawkowy i sernik na zimno.
Każdy ma ochotę czasem zgrzeszyć, starajmy się, aby i tym podarować organizmowi witaminki. :)

Notatki na podstawie: ,,Biologia - Campbell Neil A., Reece  Jane B.", ,,Biologia na czasie 2" - Nowa Era, www.poradnikzdrowie.pl 

ZADANIA ( na podstawie  książki ,,Biologia, trening przed maturą" B. Bukały i własnej inwencji :) )

1.Dlaczego ciemne pieczywo jest zdrowsze od białego ?

2.Niedobór których witamin wywołuje wskazane objawy?
a) pękanie kącików ust
b)częste stany zapalne naskórka

3.Wybierz zdanie prawdziwe:
a) Kurza ślepota jest spowodowana nadmiernym spożywaniem węglowodanów prostych.
b) Krzywica jest spowodowana m.in. zmniejszonym wchłanianiem wapnia i fosforu.
c) Zajady dotyczą tylko osób dorosłych.
d) Jedząc mało wit. K narażamy się na zwiększony rozpad krwinek czerwonych.

4. Ania od dłuższego czasu zauważa na swojej skórze zaczerwienia i pęknięcia, wczoraj doszły do tego biegunki. Niedobór jakiej witaminy może być przyczyną tej choroby ?

5. Witamina K gwarantuje prawidłowy proces krzepnięcia krwi, jak zwiększyć przyswajalność tej witaminy?

ODPOWIEDZI:
1. Ciemne pieczywo to źródło witaminy B1.
2. a)B2, b) A
3. b)
4. PP
5. Jeść produkty bogate w witaminę K z tłuszczami w postaci np. orzechów.

                                                                                                                                     Morela692 :)



czwartek, 5 maja 2016

Protisty Zwierzęce cz.1. :) + -50% na kosmetyki do ust i paznokci w Rossmannie :)

PROTISTY ZWIERZĘCE

a)CECHY:
- jednokomórkowe organizmy
-przypominają komórkę zwierzęcą, ale mają dodatkowo:
*wodniczki tętniące- proces osmoregulacji i wydalanie
*wodniczki pokarmowe- trawienie pokarmu
*jedno jądro lub aparat jądrowy

APARAT JĄDROWY:
Makronukleus-poliploidalny, steruje czynnościami
Mikronukleus-diploidalny, archiwum informacji genetycznej, proces płciowy

-komórki pokryte PELLIKULĄ (błoną komórkową i przylegającą cytoplazmą z elementami cytoszkieletu)
Pellikula-funkcja- nadaje kształt komórce i pośredniczy w wymianie substancji między komórką a otoczeniem.

Pantofelek


ze strony bryk.pl




b) Ruch 

- pseudopodia -> ruch ameboidalny
1.wysunięcie nibynóżki
2.przelanie stopniowo reszty ciała
-wici/rzęski -> undulipolidalny

c) Odżywianie się
-Heterotroficzne=> mogą wchłaniać z otoczenia całą powierzchnią komórki drobnocząsteczkowe związki organiczne niewymagające trawienia np. cukry proste/
- Inne substancje - ENDOCYTOZA - materiał otaczany jest małym wycinkiem błony komórkowej, która stopniowo wpukla się, a następnie odrywa tworząc pęcherzyk endocytotyczny.
Endocytoza dzieli się na pinocytozę, wchłanianie płynów i  fagocytozę, wchłanianie makrocząsteczek :). Dużą rolę w trawieniu odgrywają lizosomy, o których napiszę  przy okazji enzymów :)

d)Wydalnie
-NH3 przez powłoki ciała.

e) Rozmnażanie i Procesy płciowe

- bezpłciowe
-płciowe
-koniugacja - nie ma zwiększenia liczby osobników, ale jest rekombinacja materiału genetycznego (brak tego w rozmnażaniu bezpłciowym, jest to istotne, gdy warunki są zmienne i niesprzyjające :) )



f)
Przedstawiciele:


Ameba
Pełzak czerwonki
Zarodziec Malarii
Rzęsistek Pochwowy
Świdrowiec Gambijski
(Poświęcę im oddzielny post, po praz kolejny popiszę się telentem rysowniczym  :) )

SZMINKI I LAKIERY :)

Od 4 maja trwa w drogerii Rossmann promocja na kosmetyki do ust i paznokci, jestem fanką obu, więc polecam skorzystać. Szczególnie zachęcam was do szminek marki Maybelline Color Sensational, które towarzyszą mi cały dzień, ostatnio nawet lody waniliowe nie dały rady mojemu ulubionemu kolorowi(175).


Jeśli ktoś lubi odważne i mocne kolory polecam 175, jest idealna, 547 to dość ciemny i w miarę matowy czerwony, idealny do eleganckiej stylizacji, jeśli chodzi o jasny róż, wybrał numer 103.
Szminka to koszt około 25 zł, czyli obecnie można je dostać za 12.50 zł
Jeśli nie jesteście zakochane w kolorowych ustach,a  chciałybyście mieć w kolekcji jakieś  pomadki dopełniające modowe stylizacje, śmiało mogę polecić wam firmę lovely, ich cena to ok.10 zł (obecnie 5zł) są bardzo dobrze nawilżające i  mają ładne kolory




Każda kobieta powinna pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa na twarzy.
Nie jesteście przekonane? Sięgnijcie po tańszy produkt i spróbujcie, warto.
Ja tym razem kupiłam kolory niecodzienne, fiolet i pomarańcz, jeśli uda mi się stworzyć stylizację i zrobić zdjęcia może się z wami podzielę. :)

Morela :)